Următorul Preşedinte al Moldovei va fi un actor de teatru, de ce nu?

În cei 18 ani de cînd există funcţia de Preşedinte al ţării, Republica Moldova a schimbat trei preşedinţi şi a avut o serie de pretendenţi la acest post. Voi încerca să propun o analiză alternativă privind următorul, cel de-al patrulea preşedinte.

Mircea Snegur şi Petru Lucinschi au avut o şcoală de partid foarte bună în perioada sovietică, cel din urmă ajungînd chiar în structurile de conducere de la Moscova şi fiind lider al comsomolului din Moldova. Vladimir Voronin de asemenea are în sînge această şcoală, avînd funcţii de conducere încă de pe timpul RSSM. În schimb, printre pretendenţii la funcţia de preşedinte a ţării în perioada alegerilor au fost persoane cu un trecut foarte diferit, specialităţi şi profesii la fel de diferite. Spre exemplu, Dna Iuliana Gore-Costin, ce a candidat în 1996 la această funcţie era directoarea Liceului Academic Român-Englez „Mircea Eliade”, Valeriu Matei era scriitor, în 2001 opoziţia l-a propus în această funcţie pe Pavel Barbălat, Preşedintele Curţii Constituţionale, iar în 2005 a fost înaintat Preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, Gheorghe Duca.

În practica internaţională există cazuri în care preşedinţi au devenit persoane departe de politică şi care nici nu aveau studii economice sau politice. Astfel, Ronald Reagan, un vestit actor, a devenit preşedinte al Statelor Unite în 1980 şi a condus cu ţara timp de opt ani. Tot în SUA, un alt actor, nu mai puţin vestit, Arnold Swarzenegger a devenit guvernator în cel unul din cele mai importante state din SUA – California şi a fost ales şi pentru al doilea mandat.  Atît în SUA, cît şi în Rusia la diverse alegeri, pe lîngă politicienii clasici au participat la alegeri şi reprezentanţi ai culturii sau chiar anumite persoane controversate.

În Republica Moldova este foarte probabilă o criză politică din cauza lipsei unui candidat comun al forţelor democrate pentru funcţia de preşedinte. Există mai mulţi lideri de partid care vor pretinde la această funcţie sau cel puţin vor dori să-şi impună o candidatură proprie, astfel că se impune găsirea unei variante de compromis.

Preşedinte – actor?!

De ce să nu fie acea persoană un actor de teatru? Dacă din punct de vedere cinematografic, stăm destul de prost şi nu avem actori consacraţi sau cel puţin nu există o industrie cinematografică dezvoltată, atunci cu teatrele stăm mai bine. Există cîteva teatre naţionale, unele fiind chiar recunoscute şi prin evoluarea peste hotarele ţării. Chiar şi geografia teatrelor nu se limitează doar la Chişinău, fiind şi teatrul naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi sau teatrul „B.P. Haşdeu” din Cahul. Astfel că nu ducem de lipsă de actori, în special de cei profesionişti.

Avantajele unui preşedinte-actor

Un preşedinte în Republica Moldova nu trebuie să îndeplinească funcţii  executive şi are mai mult atribuţii reprezentative. El este numit de Parlament şi participă la diverse întîlniri cu liderii mondiali, astfel că estenţial este faptul cum se prezintă şi cum comunică cu acele persoane. De asemenea, un actor dispune de o serie de calităţi care i-ar prinde bine în această funcţie: are o voce plăcută şi puternică, îşi poate stăpîni emoţiile, poate reţine texte mari şi face discursuri care să impresioneze şi să prindă la public, are capacitatea de a improviza şi de a crea emoţii pozitive (şi de a evita declaraţiile nedorite). Un actor de teatru este convenabil şi din punct de vedere politic, deoarece ei nu se implică activ în campaniile electorale şi nu sunt asociaţi cu partide politice. De asemenea, un actor, spre deosebire de cîntăreţi, spre exemplu, pot fi mai uşor acceptaţi de popor. Dacă unora le place muzica unui cîntăreţ anumit, iar altora nu, atunci despre un actor bun se poate de spus doar că sunt admiratori ai prestaţiei lui scenice şi cei care nu auzit despre el, dar puţin probabil să fie cei cărora să nu le placă activitatea lui.

Un dezavantaj clar pentru un astfel de preşedinte ar fi lipsa unor studii de diplomaţie şi cunoaşterea mai slabă a situaţiei economice şi politice din ţară şi din regiune. Însă foarte multe persoane devin preşedinţi ai ţărilor dezvoltate fără a cunoaşte prea bine aceste lucruri, astfel că viitorul preşedinte va avea totuşi nevoie de consilieri buni, care să-l ghideze în cazul luării unor decizii cheie. Cu toţii ţinem minte că George W Bush nu era cel mai tare în politică externă, dar mai ales în geografie cînd a devenit preşedinte, însă în scurt timp toate lucrurile au revenit la normal.

Cine din actori trebuie să devină Preşedinte?

Mi-e greu să răspund la această întrebare pentru că actori sunt mulţi şi pentru că nu-i cunosc suficient de bine pentru a mă pronunţa pentru o candidatură anumită. Însă din punct de vedere teoretic, în ţara noastră un actor ar juca excelent rolul de Preşedinte. Amintesc că suntem într-o republică parlamentală, iar rolul Preşedintelui este simbolic, comparabil cu cel al preşedintelui Italiei sau Israelului, care practic nu se implică cu nimic în activitatea politică şi economică a ţării.

7 răspunsuri

  1. De fapt mie toata viata politica imi pare o farsa, toti sunt niste actori, niste marionete, trase de niste sforicele nevazute de catre niste personaje invizibile, care se afla in spatele cortinei, iar noua nu ne este dat sa aflam cine sunt ei.

    Chiar ieri am publicat si eu Politica…. ca telenovela 🙂 sau ca teatru…

    Politica ca telenovelă sau ca teatru (cam asta gindesc eu despre politica)

  2. Daca oricum politicienii sunt niste actori si tre sa recunoastem ca foarte prosti (actori), de ce nu ar fi presedinte un actor adevarat? Va fi varianta moldava a lui Reagan.

  3. adfreud: nu as spune ca totul ce se face in politica este teatru, dar nu voi insista asupra acestei teze pentru ca nici transparenta si corectitudine majora nu avem

    disident: ma gindeam chiar la un casting pentru functia de Presedinte 🙂 de asemenea, un actor ar fi un Presedinte excelent in situatie de criza deoarece el ar accepta o scadere de salariu, ceea ce pentru el oricum va fi o majorare consistenta.

  4. Avem vre-un ronald Regan moldovean ;))

  5. Mihai,

    Apreciez umorul din articol, numai sa nu facem casting de mascarici!

    Dar eu cred ca functia de Presedinte in Moldova trebuie inteleasa ca fiind foarte serioasa. Sistemul nostru politic acum e cel mai potrivit pentru o tara in tranzitie (sint studii economo-politice despre aceasta). Insa, pentru ca sistemul sa functioneze cit mai bine, trebuie sa intelegem/sa ne patrundem (acea intelegere a democratiei) de importanta fiecarei functii in sistem.

    Presedintele e o functie importanta – ne reprezinta! Aceasta functie nu exista pentru ca sa fie „jucata,” ci ca sa ne inspire. Astfel Presedintele ar avea o putere/influenta extraordinara.

    Mai e ceva – nici Raegan, nici Sfarzenegger (un exemplu mai bun ar fi omul de teatru Vaclav Havel al Cehiei, un adevarat succes) nu au fost alesi politic pentru ca au fost actori. Ambii au lucrat mult sa convinga grupuri largi de oameni despre ideile lor sociale si politice. Mai mult, nici un actor sarac nu a fost inca ales politic.

    Nu putem alege un oarecare actor de teatru. Acest om ar trebui sa se apropie de un erou national. Adevarat vorbesti insa ca oamenilor de cultura le este mai usor sa se apropie de acest ideal (dar atentie(!), asta intr-o tara unde teatrele lucreaza si actorii sint platiti bine).

    Oricum, ideea ta da de gindit! Ma duce chiar la o alta idee… de ce nu ar fi si invers? De ce sa nu facem un casting printre presedinti pentru vreun rol reprezentativ in Teatrul National sau cel provincial? Am ridica vizibilitatea vietii culturale (!?).

    • Vica: merci pentru raspuns 🙂 faza cu castingul presedintilor la rolul de actori a fost faina

      Uite, daca nu ma gresesc, Haval, Reagan si Swarzenegger au avut roluri executive ca presedinti, insa daca ne uitam la presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, la cel al Germaniei (nici nu mai tin minte cine-i) sau al Israelului (paremise Moshe Katsap) el practic nu sunt cunoscuti pe arena internationala si au functii foarte formale. Tot asa ar trebui sa fie in tara noastra: prima persoana sa fie fie prim-ministrul, fie liderul coalitiei de guvernamint si tocmai acea persoana sa dicteze politica in tara. Din pacate, noi suntem deprinsi ca o singura persoana sa ne impuna cum sa traim si ce sa facem, iar ea sa fie presedinte

  6. Casting din fostii presedinti p/u actori?
    Da cite persoane v-or fi necesare sa curete sala de gunoi dupa „concertele prezentate”?
    Din cele expuse de mai sus se poate de dedus ca shi mos Vasile din Chipesca poate deveni presedinte numai sa aiba o echipa buna. 😉

Comentariile sunt închise.